Sabtu, 28 Mei 2016

Resepi Sop ikan merah

Sop Ikan Merah

Bahan Tumis 
• 1 btng kayu manis, 1 kntm bnga lawang, 2 biji buah pelaga
• 1 ulas bwng putih-hiris
• 2 biji bwng merah-hiris

• 1 ekor ikan merah yg sedang
• 4 cawan air
•3 sudu makan minyak utk menumis
• 1 batang lobak merah dibelah
• 2 biji kentang dihiris

Bahan tumbuk

• 1 sudu besar lada hitam
• 1/2 inci halia
• 3 ulas bawang putih
• 2 labu bawang besar

Hiasan/Tabur
Daun sup/daun bawang dan bawang goreng-utk taburan

Cara-Cara
1. Ikan di siang,ptng 2, cuci dan toskan.
2. Tumbuk lada hitam hingga lumat dan tumbuk bhn2 yg lain sehingga lumat.
3. Panaskan minyak dan tumiskan bhn2 tumis.
4. Masukkan bahan2 tumbuk tadi dan tumis sehingga naik bau..
5. Masukkan air, biarkan mendidih.....masukkan ikan dan kacau rata..
6. Tambah air lagi jika perlu. Masukkan garam dan perasakan.
7. Sekiranya dah cukup rasa, matikan api dan angkat. Letak dlm mangkuk dan taburkan bwng goreng dan daun sup. 



Tiada ulasan:

Catat Ulasan