Khamis, 11 Jun 2015

Sagu berkuah Santan Dan Gula Melaka noxxa

Bahan2
2 cawan sagu biji Yg kecil direndam sebentar Dan ditapis
6 cawan air
1 kotak kecil santan pekat + 2 kotak air (bilas santan Yg Ada Dlm kotak Ni)
1 ketul gula Melaka
5 sbt gula pasir
Sehelai daun pandan
Secubit garam
Tepung pulut  (Uli dgn air sehingga bole dibulat2kan) dibahagi 2 bahagian Dan diwarnakan color berlainan ikut kesukaan
1 sbt pewarna merah

Cara2
Stir fry on
Masuk 6 cawan air 
setelah panas masukkan sagu Dan pewarna merah masak hingga pekat Dan biji Putih berkurangan angkat, ketepikan
Stir Fry on
Masukkan 2 kotak air 
setelah panas masukkan gula Melaka Dan daun pandan,gula pasir ,garam
Kacau sehingga gula Melaka cair
Akhirnya sekali masukkan santan pekat Kacau sebati Serta Tepung pulut tadi Kacau Dan setelah Tepung Tu timbul 
Tutup api bolehlah di nikmati
Lbh enak di simpan Dlm peri sejuk
#bole juga di cairkan gula Melaka berasingan Utk menjadikan desert kelihatan lebih menarik
#saya buat 2 Kali satu versi campur sekali gula Melaka lagi 1 versi asingkan gula Melaka ... Anak2 mintak so kena r repeat buat😁abaikan santan Yg pecah tu sbb x dan nk kacau😅
Selamat mencuba😘👍!!!!
Lain2 pic sila ke FB Saya Nurelya Zairithyan 
Jgn lupa LIKE Dan add friend ❤️❤️❤️





Tiada ulasan:

Catat Ulasan