Isnin, 15 Jun 2015

Laksa penang mudah Guna noxxa

  • BAHAN2
  • sebungkus @2 bungkus laksa selepas kuah siap bolehlah di celur  dan toskan
  • 2kg ikan selayang dibersihkan Dan buang kepala...
  • 3 liter air
  • 2 pcs belacan sebesar ibu jari
  • 1/2 kiub ikan bilis maggi
  • Ketuk Seinci lengkuas,ketuk 3 btg serai Dan ketuk 5 ulas bwg putih utk di HP bersama ikan
  • *20 tangkai lada kering seinci halia,Dan 7 biji bawang kecil dikisar
  • 4 keping asam keping 
  • 3 sudu asam jawa diperah dgn sedikit air
  • 2 kuntum bunga kantan dibelah dua
  • seikat daun kesum
  • garam Dan gula secukup rasa
  • ulam: timun, bawang besar, cili merah, telur rebus,limau kasturi,salad dihiris,bunga kantan dihiris Dan sedikit petis... Terpulang citarasa

Cara-cara

  1. HP ikan dengan air,serai,lengkuas Dan bawang putih sekama 70minit
  2. Off sebentar( tutup suisnya )
  3. Biarkan air rebusan Keluarkan ikan Dan masuk kedalam pengisar  boleh lah dibuang tulang yg tertinggal,serai Serta lengkuas tadi dr inner
  4. Setelah ikan dikisar x perlu tapis Campurkan ke dalam inner yg berisi air rebusan tadi on suis semula
  5. Tekan stir fry kemudian masukkan *bahan2 kisar,asam keping dan asam jawa
  6. masukkan bunga kantan, daun kesum, reneh sehingga pekat..perasakan dengan garam Dan gula 
  7. setelah kuah pekat Off kan , hidangkan bersama laksa yg telah celur dan ulam2an



1 ulasan:

  1. Sedapnya laksa. Nakbuat juga nanti. Pc noxxa akan naik harga 1 june 2016 7.5%. Tuan tanah tumpang lalu. Sapa nakkan pc noxxa boleh pm akak di 019-2494819 tq

    BalasPadam